1 feb. 2016

Despre autor

Marian Dolea s-a născut şi a copilărit la Braşov. La 15 ani s-a mutat cu familia în Galaţi. Aici a urmat cursurile semnarului teologic “Sf. Ap. Andrei” la secţia Patrimoniu. Acesta este momentul în care a descoperit şi s-a familiarizat cu arta picturii sacre.

A urmat cursurile de licenţă şi masterat ale facultăţii de teologie din Bucureşti, “Iustinian Patriarhul”,  la specializarea „Artă sacră”. Pe lângă tehnicile de pictură pe lemn, pe sticlă, al fresco şi al seco, pe lângă tehnica zgrafito şi restaurarea icoanelor şi picturilor vechi, a aprofundat şi s-a specializat în tehnica mozaicului.


În ultimii ani, Marian Dolea a participat la diferite concursuri şi expoziţii din ţară, iar lucrările sale (icoane pe lemn şi în tehnica mozaic) au fost solicitate atât în ţară, cât şi în străinătate (Franţa, Austria, Italia).

Cu o experienţă de peste 10 ani în domeniu, fiecare lucrare este un unicat. Nu vor fi două la fel. Fiecare lucrare, fiind executată manual, cu grijă şi cu migală, are imprimată stilul artistului, nota sa personală. 


Despre icoane

"Tehnica icoanelor este complicată şi specifică. Treptele procesului pictării icoanei au fost elaborate prin experienţa de veacuri a iconarilor din vechime. Aceste trepte se aplică aproape în întregime de către meşterii contemporani şi nu pot fi schimbate; de aceea iconarii începători trebuie să le urmeze cu rigurozitate. Tehnica iconografiei îşi are viaţa sa istorică. În timp au apărut materiale noi cu care iconarii s-au acomodat, studiindu-le şi punându-le în practică.

În epoca bizantină, icoanele erau considerate daruri preţioase deoarece se presupunea că aduc noroc şi sănătate în casa în care intra. Tradiţia a continuat mai ales in ţările în care erau biserici ortodoxe şi dăinuie şi în prezent, atat datorită credinţei cât, mai ales, pentru că icoanele pictate manual sunt considerate adevărate opere de arta." (Daniela Vlad, realizator al emisiunii "Ora de cultura", Pro FM Lider FM)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu